Dominikovi (13) vrodený sivý zákal neodhalilo niekoľko očných prehliadok

Dominikovi Šikulovi (13) neodhalilo sivý zákal niekoľko vyšetrení vrátane prehliadky u očného lekára. Na pravú príčinu jeho bolestí hlavy prišli až v tábore Štvorlístok deťom moderátora Patrika Hermana. Už sedemnásť rokov organizuje dobrodružné pobyty pre deti z chudobných rodín, kde podstupujú aj rutinné očné prehliadky. V utorok 17. septembra 2013 podstúpil Dominik operáciu sivého zákalu v NeoVízii.



„Ostatné štyri roky sa Dominik sťažoval, že ho bolí hlava. Navštívili sme niekoľko lekárov vrátane oftalmológa, aby sme zistili príčinu. Naposledy bol u očnej lekárky zhruba pred rokom. Ubezpečila nás, že jeho oči sú absolútne v poriadku. Toto leto sa dostal do tábora v Ľubietovej, ktorý každoročne organizuje moderátor televízia Markíza, Patrik Herman. Na začiatku pobytu podstúpil očné vyšetrenie, na ktorom mu diagnostikovali sivý zákal. Bola som v šoku. Spolu s Dominikovou praktickou lekárkou sme si nedokázali vysvetliť, ako mohli všetky predchádzajúce očné vyšetrenia túto diagnózu podceniť,“ prezrádza Dominikova mama, Monika Katušáková.

Letné tábory pre deti z chudobných rodín organizuje šéf markizáckej Lampárne Patrik Herman už 17 rokov. „Dodnes ich navštívilo 3500 detí. Tábor však nie je iba o zábave, ale aj o tom, že sa rodinám rozhodujeme pomáhať. Na konci tábora deti hľadajú poklad. Nájdu v ňom školské pomôcky, oblečenie a mnohé základné veci, ktoré pomôžu deťom aj rodinám. Ostatné 4 roky sme spustili spoluprácu s očnými lekármi. Zistili sme, že na Slovensku je očná prevencia veľmi v úzadí. Preto na začiatku každého tábora podstúpi všetkých 100 detí rutinné očné vyšetrenie mobilnou jednotkou. V prvé dni zistíme, ktoré z nich potrebujú okuliare a na konci pobytu ich dostanú so správnymi dioptriami zadarmo. Za 4 roky sme zistili veľa vážnych prípadov. Dominik bol jedným z nich,“ prezrádza Patrik Herman, ako fungujú tábory Štvorlístok.

„Najskôr sme hľadali kliniku, kde Dominika zoperujú, v Košiciach. No nikde nám nedokázali dať skorý termín a zladiť operáciou s detskou anestéziou. V NeoVízii som zažil absolútnu ochotu a ústretovosť na všetkých úrovniach. Zariadiť operáciu pre Dominika bola otázka pár telefonátov. Až tu som navyše zistil, že primárom je môj spolužiak z gymnázia, MUDr. Radovan Piovarči. Dva dni pred Dominikovou operáciou sme mali navyše stretávku z gymnázia po 20 rokoch. Primár mi vysvetlil každý krok zákroku.“

Aké pocity zažíval pred operáciou samotný Dominik? „Dominik sa ničoho nebojí, nemáva strach pred dôležitými vecami. Ani ja som počas zákroku nemala strach. Viem, že je na najlepšom mieste a v najlepších rukách,“ prezradila počas operácie Dominikova mama.

„V NeoVízii je to perfektné. Kiežby aj v Košiciach niečo podobné spravili. Nemám dobré skúsenosti s lekármi, s každým dieťaťom sme si zažili veľa starostí. Prístup lekárov nie je vždy taký, ako by mal byť. Nečudujem sa, prečo Patrik chcel, aby Dominika operovali práve tu,“ hovorí o svojich pocitoch z operačného dňa Dominikova mama.

Operáciu sivého zákalu vrátane implantovanej vnútroočnej šošovky hradila kompletne zdravotná poisťovňa.

„Som vďačná za to, že sme tu a že Dominik konečne uvidí. Aj za to, že sa o nás Patrik tak krásne postaral. Okrem operácie nám spravil v Bratislave trojdňový výlet.“

A čo hovorí sa deň zákroku samotný Dominik? „Bol to ako každý bežný deň. Veril som všetkým lekárom. Primár bol super. Páčilo sa mi, že ma pred operáciou prišiel pozdraviť a predstavil sa mi. Sympatický mi bol on aj všetky sestričky. V škole aj pri futbale mi všetko komplikovalo rozmazané videnie a bolesti hlavy. Teším sa, že konečne normálne uvidím.“

Zdroj: NeoVízia, Očná klinika Bratislava